Herdenking bij de Levensboom

Sinds 2014 worden jaarlijks op of rond Allerzielen de mensen herdacht die in Utrecht op straat leefden en zijn overleden. Een aantal betrokken personen uit de wereld van dak- en thuislozen en hulpverlening komen daartoe samen bij de ‘Levensboom’; een kornoelje die elk najaar prachtig staat te verkleuren in de binnentuin van Museum Catharijneconvent.


Aan deze boom hangt een groeiend aantal plaatjes met de namen van de overledenen. Tijdens de korte maar intense herdenkingsplechtigheid wordt elke overledene bij naam genoemd en wordt voor hem of haar een kaarsje aangestoken.


Het initiatief tot de Levensboom en de jaarlijkse dodenherdenking is indertijd genomen door ‘straatpastor’ Bart van Empel. Ook bij de herdenking van afgelopen vrijdag 1 november was hij weer aanwezig en hing de naamplaatsjes in de boom van de vier dakloze personen die het afgelopen jaar gestorven zijn.

Stadsdichter Maarten Das droeg zijn gedicht Allerzielen voor dat op een paneeltje onder de boom staat.
Na afloop van de herdenking konden de aanwezigen zich in het restaurant van het Catharijneconvent warmen aan de koffie of thee én aan elkaar.

(Verslag en foto’s Leo Mesman)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.