Domkerklezing op 14 oktober 2016 over 1700 jaar Sint Maartensverering

Domkerklezing 2016: 1700 jaar “Sint” Maarten: populariteit en vitaliteit van een universele heilige’

Vrijdag 14 oktober verzorgt dr. Els Rose de jaarlijkse Domkerklezing in de Domkerk. Deze lezing is een initiatief van Stichting Vrienden van de Domkerk en begint om 16.00 uur. Natuurlijk is er ook een (passende) muzikale bijdrage. Na afloop bent u welkom voor een hapje en een drankje.

2016 is het jaar waarin de 1700ste geboortedag van Martinus van Tours, Sint Maarten (316-397), gevierd wordt. De Domkerklezing vertelt onder de titel ‘1700 jaar “Sint” Maarten’ het vrijwel ononderbroken verhaal van 17 eeuwen Sint Maartensverering. Deze middag gaan we op zoek naar het geheim van de aantrekkingskracht van St Maarten. Wie en wat hebben bijgedragen aan zijn enorme populariteit die eeuwen overspant? En in wat voor vormen krijgt de “verering” van deze heilige gestalte aan het begin van de 21e eeuw?

Deze middag komt niet alleen het verre verleden aan de orde. We nemen ook een kijkje achter de schermen van hedendaagse St Maartens-“verering”, in binnen- en buitenland. De laatste decennia maakt de heilige van de manteldeling een ware revival door, waarbij oude tradities nieuw leven wordt ingeblazen en nieuwe tradities worden uitgevonden.

Hartelijk welkom op 14 oktober in de Utrechtse Domkerk!

Els Rose is als universitair hoofddocent Middeleeuws Latijn werkzaam aan de Universiteit Utrecht. Zij doet onderzoek naar heiligenverering en liturgie in de vroege Middeleeuwen en publiceert daarnaast boeken en artikelen waarin de sacrale taal van de middeleeuwse kerk, het Latijn, centraal staat.

In 1997 gaf zij samen met Peter Nissen (RU Nijmegen) een nieuwe vertaling uit van het Leven van St Maarten (Kok Kampen, 1997) ter gelegenheid van de 1600ste sterfdag van St Maarten

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.