Stennis op het spreekuur

’t Smulhuis

“Waarom krijg ik geen eetbonnen en hij wel? Ik pik het niet!” Jan is behoorlijk aangeslagen. Hij dreigt zelfs met ons op de vuist te gaan. “Moet je eens goed luisteren, Jan”, begin ik. “Je krijgt geen slaapbriefje, omdat je verleden week hier ook was. Je weet, dat we niet elke week voor iedereen klaar kunnen staan. Daarom krijg je ook geen eetbonnen, want je slaapt niet in het Snurkhuis vannacht. Dus kom je daarom ook niet in ’t Smulhuis. Karel heeft erg doorgelopen voeten. Hij krijgt een verwijzing naar de GGD-arts. Om zijn slechte gezondheid krijgt hij ook een eetbon. Alle daklozen zijn niet gelijk, Jan. Jij probeert ons te plukken, maar dat pikken wij weer niet. Dag Jan, tot ziens.”

Dat was nummer achttien. “Laat de volgende maar binnenkomen”, zeg ik tegen mijn collega. Samen voeren wij de gesprekken op het spreekuur van Omduw. Een derde persoon verzorgt koffie en thee in de wachtkamer.

Schulden

Annie vertelt ons, dat ze weer een hoge schuldenlast torst. Nu is ze ook nog haar baan kwijt. “Werkt je vriend nog?”, vragen wij, want wij kennen Annie al langer. “Nee, hij heeft astma”, antwoordt ze kordaat. “Hoezo”, vraag ik verbaasd, “hij rookt als een schoorsteen!” “Ach, weet ik veel”, antwoordt Annie. “Hij heeft wel tien baantjes gehad, maar nooit voor lang. Hij zegt dat werk voor de dommen is.” Wij hopen, dat hij wijzer wordt. Plots wordt Annie heftig. “Ze willen me mijn kind afnemen.” Ja, ja, we weten dat Annie lonkt naar gokken en gokt op lonken. “Is een pleeggezin dan niet een betere gok?”, vragen wij. Annie steunt en wij met haar. We hebben verweerschriften voor haar geschreven naast adviezen voor maatschappelijk werk en de kredietbank. We maken toch nog wat afspraken met Annie.

Uit: ‘- Spaanders – Snippers van een verknipt leven’ J.D.M.A. (Hans) Heijkoop. Uitgever: Van der Ros Communicatie, Ootmarsum 2007 ISBN/EAN 978 90 812849 1 2

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.